HEMA-schuldeisers hebben een voorwaardelijke deal gesloten met investeerder Parcom en Jumbo-familie Van Eerd over een overname van de winkelketen.
De familie achter supermarktketen Jumbo zet de stap via investeringsvehikel Mississippi Ventures.
Voor een periode van maximaal acht weken heeft het consortium van Mississippi en Parcom exclusiviteit verkregen om verder boekenonderzoek uit te voeren.
Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden, voordat de verkoop afgerond kan worden. De familie Van Eerd zou dan 50 procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de rest.
Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom willen winkelketen HEMA overnemen. Ze hebben hierover al een voorwaardelijke deal gesloten met de obligatiehouders van HEMA.
Die obligatiehouders strijken bij de transactie naar verwachting zo’n 440 miljoen euro op.
De familie achter supermarktketen Jumbo zet de stap via investeringsvehikel Mississippi Ventures. Voor een periode van maximaal acht weken heeft het consortium van Mississippi en Parcom exclusiviteit verkregen om verder boekenonderzoek uit te voeren.
Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden, voordat de verkoop afgerond kan worden. De familie Van Eerd zou dan 50 procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de rest.
Jumbo en HEMA werken al samen
Jumbo en HEMA zijn bepaald geen vreemden van elkaar. Ze sloten eind vorig jaar al een commerciële samenwerking. De grootgrutter uit Veghel nam onder meer HEMA-winkels in grote steden over. Ook liggen er inmiddels producten uit het HEMA-assortiment bij Jumbo in de schappen.
Dat HEMA straks bij de familie Van Eerd wordt ondergebracht en niet bij Jumbo zelf, is overigens een bewuste keuze. Op die manier kan Jumbo zich goed blijven richten op de eigen strategische agenda en die van restaurantketen La Place, laat Jumbo weten. Als de beoogde HEMA-deal doorgaat, ligt het wel voor de hand dat er in de toekomst nauwer samengewerkt zal worden tussen Jumbo en HEMA.
Parcom is de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden die sinds 2015 op eigen benen staat. Het Nederlandse bedrijf investeert geld van pensioenfondsen, verzekeraars en rijke ondernemers, zoals miljardairs Rolly van Rappard en Robert van der Wallen. Parcom heeft onder meer een belang in het Twentse industriële concern TenCate en superjachtenbouwer Royal Huisman.
Eerder was er ook sprake van dat miljardair Marcel Boekhoorn aan zou haken bij het Parcom-consortium, maar de voormalig HEMA-eigenaar zit niet meer aan de onderhandelingstafel.
Veel afhakers in de strijd om HEMA
HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers in ruil voor het wegstrepen van zo’n 450 miljoen euro aan schulden. Daarmee werd Boekhoorn na anderhalf jaar aan de kant gezet als eigenaar.
De HEMA-financiers, die worden begeleid door de Amerikaanse zakenbank Moelis & Company, willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de retailonderneming.
Ahold Delhaize en Blokker-eigenaar Mirage Retail Group haakten eerder af in de strijd om HEMA. Naast het consortium van Parcom en de familie Van Eerd was ook voormalig Intertoys-eigenaar Alteri in de race. Die Britse investeringsmaatschappij is inmiddels ook geen kandidaat-koper meer, meldde Het Financieele Dagblad eerder.
Jumbo-familie wil dat HEMA zich focust op thuismarkten
HEMA-topman Tjeerd Jegen, die onder de nieuwe eigenaren zal aanblijven, spreekt van een "belangrijke volgende stap voor HEMA". Volgens hem kunnen de beoogde kopers een "stabiele operationele basis" creëren voor de strategische plannen van de keten.
De Jumbo-familie en Parcom hebben in de onderhandelingen al aangegeven zich betrokken te voelen bij het HEMA-merk. Ook geloven ze in de veerkracht van het bedrijf.
Verder wil de Jumbo-familie dat HEMA zich eerst vooral op de Nederlandse activiteiten richt. De winkelketen breidde de afgelopen jaren onder meer uit naar Qatar, Dubai en Mexico.
"Ik zeg niet dat we dat gelijk stop gaan zetten, maar prioriteit ligt in het laten groeien van het HEMA-merk in thuismarkten", aldus Ton van Veen, financieel topman van Jumbo, tegen de NOS. Daarmee doelt hij op Nederland, België en Frankrijk.
In gesprek met stichting HENA
Jumbo wil daarnaast in gesprek met de mensen achter het burgerinitiatief HENA. "Het zijn per slot van rekening allemaal fans en ambassadeurs van HEMA", aldus Van Veen.
De stichting HENA, dat staat voor Het Enige Nederlandse Alternatief, wil geld ophalen bij particuliere en professionele beleggers en zo een minderheidsbelang verwerven in de warenhuisketen.
De Jumbo-familie wil kijken hoe ze HENA bij de winkelketen kunnen betrekken. Een rol als aandeelhouder acht Van Veen onwaarschijnlijk, zegt hij tegen de NOS. "Een formele rol in het eigendom en de aansturing van het bedrijf zie ik echter niet zo snel voor me."
Lion Capital zadelde HEMA op met een torenhoge schuld
Het uit 1926 stammende HEMA gaat al lang gebukt onder financiële zorgen. Die ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht en het bedrijf daar zelf voor liet betalen.
Die hoge schuldenlast van honderden miljoenen euro's was houdbaar in goede tijden, maar met de coronacrisis werden de problemen te groot.
Na de overname door Boekhoorn werd er niet genoeg gedaan aan het terugbrengen van de schulden. Een noodzakelijke terugbetaling van een deel van de schulden zorgde vervolgens voor een drukmiddel dat door de schuldeisers werd aangegrepen om Boekhoorn buitenspel te zetten.
Herstel voor HEMA in het tweede kwartaal
HEMA maakte woensdag tevens de resultaten over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar bekend. De warenhuisketen boekte betere resultaten dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Het afbouwen van de strenge coronamaatregelen in die periode hielp daarbij.
Wel liep de omzet uit voedselproducten nog ver achter. Dat had te maken met de sluiting van de restaurants en snackbalies tijdens een groot deel van het kwartaal.
De omzet van HEMA kwam uit op 284,4 miljoen euro. Dat was 4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal lag de omzet nog haast een kwart lager toen HEMA een tijd lang alle Nederlandse winkels gesloten hield.
Onder de streep resteerde voor HEMA een nettoverlies van 12,3 miljoen euro. Dat was in 2019 nog 11,8 miljoen euro. Aan de herstructurering van de schulden, nadat obligatiehouders de macht hadden gegrepen bij het winkelconcern, waren echter eenmalige kosten verbonden.
Ook in het derde kwartaal zet het herstel zich voort, meldt het bedrijf. Daarbij speelt de online omzet nog steeds een grote rol. Verder heeft HEMA de groeistrategie voort kunnen zetten. Zo zijn HEMA-artikelen te verkrijgen bij meer Franse supermarkten van Franprix en Casino, maar ook bij de eerste Jumbo in België. In Mexico opende HEMA een webwinkel.